המַפְעֵם הינו מכשיר הנותן שוק חשמלי ללב. פעולת מתן השוק מכונה דיפיברילציה ומטרתה להחזיר את הלב לקצב פעולה סדיר.
לב האדם הוא איבר שרירי שתפקידו העיקרי הזרמת דם דרך כלי הדם ולכן הוא זכה לכינוי "משאבה". הלב מחולק לארבעה חללים מרכזיים בעלי דופן שרירית: פרוזדור (עליה) ימני, פרוזדור שמאלי, חדר ימני, חדר שמאלי. ארבעה מסתמים אחראים לזרימה חד-כיוונית של הדם בלב. העורקים הכליליים שעוברים בשכבה החיצונית של הלב מספקים דם וחמצן לשריר הלב עצמו, ולמרכיבים נוספים של הלב.
דם עני בחמצן ועשיר בפחמן דו-חמצני זורם אל הצד הימני של הלב . הלב מזרים דם זה דרך עורק הריאה אל הריאות. דרך נאדיות הריאה מפונה הפחמן דו-חמצני מהדם, ובמקביל מועשר בחמצן. הדם האדום והעשיר בחמצן זורם כעת מהריאות לצידו השמאלי של הלב. משם הוא מוזרם דרך אבי העורקים לכל רחבי הגוף, אל המוח ואבירים חיוניים נוספים, בכללם שריר הלב עצמו.
חללי הלב מתכווצים ונרפים באופן קבוע וסדיר. ללא רצף זה של התכווצות והרפייה הלב לא יוכל לתפקד כמשאבה. דם נכנס אל הלב דרך הפרוזדורים, עובר דרך מסתמים אל החדרים, וזורם אל הריאות מצידו הימני של הלב ואל שאר הגוף מצידו שמאלי של הלב.
התכווצות והרפיית חללי הלב באופן סדיר וקבוע מאפשרות את תפקודו כמשאבה המזרימה דם אל כל חלקי הגוף.
הקוצב הראשי - פעולת המשאבה של הלב מפוקחת על-ידי מערכת הפעלה והולכה חשמלית בלב, שאחראית לייצור כיווץ מסודר ומסונכרן של שריר הלב בעזרת אותות חשמליים. הקוצב הראשי בלב נקרא קשר הסינוס-פרוזדור (Sinoatrial node או Sinus node). קשר הסינוס-פרוזדור ממוקם בחלק העליון של הפרוזדור הימני ותפקידו העיקרי להתחיל את פעולת התכווצות שריר הלב.
סיבי הולכה - אותות חשמליים נשלחים מהקוצב הראשי אל החדרים דרך סיבים מוליכי חשמל. אותות אלה מפעילים את תהליך התכווצות חדרי הלב לאחר שהפרוזדורים כבר התכווצו במלואם ודם הוזרם לחדרים.
קצב הפעולה הסדיר של הלב מכונה "קצב סינוס" וניתן לעקוב אחר הפעילות החשמלית של הלב בעזרת מכשיר א.ק.ג.- מכשיר המשמש לרישום הפעילות החשמלית של הלב. מכשיר הא.ק.ג. מייצר תרשים של קצב הלב. האנימציה הבאה מראה פעילות חשמלית תקינה וסדירה של הלב במקביל לתרשים א.ק.ג. המתאר פעילות תקינה של הלב בה אנו רואים גלים ועלייות חדות המתרחשים באופן סדיר. הגל הראשון מעיד על כיווץ פרוזדורים. העלייה החדה הבאה מסמלת את כיווץ החדרים, והגל האחרון הוא שלב הטעינה מחדש של מערכת ההפעלה החשמלית של הלב.
קוצב הלב הראשי – קשרית הגת SA NODE הינו האיבר שקובע את קצב פעימות הלב, קצב הקרוי קצב סינוס. מהירות קצב הסינוס הממוצעת במבוגר במנוחה היא בין 90-60 פעימות לדקה.
קצב הלב מושפע מצרכי הגוף, הסינוס מקבל אותות מעצבים מיוחדים המגיעים ללב וכן מושפע מחומרים המופרשים בזרם הדם, כגון אדרנלין.
גל P: מציין את מעבר החשמל דרך העליות של הלב (נותן אות לכיווץ העליות)
גל QRS: מציין את מעבר החשמל דרך חדרי הלב (נותן אות לכיווץ החדרים)
גל T: מציין את תהליך ההרפיה של שריר חדרי הלב וההכנה להתכווצות נוספת.
במקרה מסויימים של פגיעה גופנית או מחלה, קצב הלב אינו נשלט באופן סדיר ע"י סינוס-הפרוזדור. מצב זה הוא חריג ומהווה סכנת חיים. המצב המסוכן ביותר קורה כאשר החדרים עצמם מייצרים אותות חשמליים העוברים דרך דפנות החדרים. פעילות הלב הופכת לאי-סדירה והלב 'מפרפר'. פעילות החדרים הופכת לקאוטית ואזורים שונים בלב מתכווצים בקצב ומהירות שונה זה מזה. הפעילות השרירית של חלקי הלב השונים אינה מתואמת עוד, אין כיווץ והרפיה מסודרים, והלב אינו יכול להזרים דם. כתוצאה מכך לנפגע אין דופק, אף על פי ששרירי הלב פועלים. במצב זה הלב עצמו אינו יכול להשאר בחיים לאורך זמן מאחר ואינו מקבל דם וחמצן בעצמו. מצב זה, בו הלב אינו מזרים עוד דם, יביא למות הנפגע.
פעילות לא סדירה זו של הלב נקראית פרפור חדרים - Ventricular fibrillation (VF). אם נעשה הקבלה בין פעילות הלב לגל של אוהדים באצטדיון כדורגל, כל צופה (כל תא בשריר הלב) קם ממושבו (פעולת כיווץ שריר הלב) וחוזר לשבת (הרפייה) ברגע הנכון כדי לייצר את תנועת הגל (הזרמת הדם). כמו בעת הבקעת שער במשחק כדורגל, בזמן פרפור חדרים, כל צופה (כל תא בלב) קופץ וצועק ומניף ידיים בהתרגשות בצורה שאינה מתואמת עם שאר האוהדים. כתוצאה מכך הקהל מתנהג בצורה לא מסודרת ואקראית ולא נוצר גל (אין הזרמת דם).
במהלך פרפור חדרים הנפגע חסר דופק - אירוע לבבי (התקף לב). הזרמת הדם ללב נפסקת, ושריר הלב מפסיק לתפקד. בשלב מסוים נגרם נזק בלתי הפיך לשריר הלב וללא התערבות מצב הנפגע ידרדר במהירות עד למוות.
במצב של פרפור חדרים ניתן לעיתים להחזיר את הלב לפעילות סדירה ע"י מתן שוק חשמלי.
נפגע החווה דום לב או מראה תסמינים של דום לב מהווה מצב חירום רפואי. הנפגע יהיה מחוסר הכרה, לא יגיב, ולא ינשום בצורה סדירה. בטיפול בנפגע מחוסר הכרה, יש לתת עדיפות לטיפול במפעם! שכן עיסויי חזה לא "יתניעו" את הלב, הפסקת העיסויים = הפסקת זרימת הדם בגוף.
כאשר המפעם מזהה אירוע פרפור חדרים, הוא "שולח" שוק חשמלי דרך שריר הלב, במטרה להחזיר אותו לקצב לב נורמאלי.
חשוב לציין שהמפעם האוטומטי מיועד לטפל רק במצב של פרפור חדרים, וימנע ממתן שוק בכל מקרה אחר.
למרבה הצער, גם השימוש במפעם לא מבטיח שניתן יהיה להציל את הנפגע. עם זאת, ככל שנקדים את הטיפול בעזרת מפעם כך יעלו סיכויי הנפגע לשרוד את האירוע.
המפעם (דיפיברילטור) האוטומטי החיצוני מקבל את שמו מתכונותיו הבאות:
דיפיברילציה -המכשיר מייצר דיפיברילציה שמטרתה לעצור פרפור חדרים, דיפיברליציה הניתנת בעזרת מפעם אוטומטי חיצוני מבוססת על מתן שוק חשמלי במתח גבוה (בדר"כ פחות מ-2000 וולט). הזרם החשמלי עובר כפות כפות המפעם שעל חזה הנפגע דרך הלב. פעולה זו עוצרת לזמן קצר את הפעילות הלא-סדירה של הלב שנמצא במצב של פרפור חדרים. שיבוש הפעילות החשמלית של הלב בצורה זו מאפשרת לו להתחיל לפעום מחדש בקצב סינוס תקין. במידה והלב לא חוזר לפעילות סדירה ייתכן ויהיה צורך במתן שוק נוסף אחד או יותר.
הפעלה אוטומטית - כפות המפעם המונחות על חזה הנפגע מזהות את קצב הפעילות החשמלית של הלב. מערכת אלקטרונית מורכבת הפועלת בתוך המפעם מנתחת בצורה עצמאית את הפעילות החשמלית בלב ומאתרת כל פעילות חריגה. במידה והמפעם מזהה מצב של פרפור חדרים ,המכשיר יורה למפעיל ללחוץ על כפתור הנותן שוק לנפגע. במידה והמפעם לא זיהה פרפור חדרים, לא יועבר שוק חשמלי לנפגע.
הפעלה חיצונית - כפות המפעם מונחות על חזה הנפגע מחוץ לגופו והזרם החשמלי עובר דרך גופו של הנפגע.
המפעם האוטומטי החיצוני מתוכנן כך שיהיה פשוט וקל לשימוש. יש להפעיל את המכשיר ולהתקדם על-פי ההוראות הקוליות של המכשיר. המכשיר יאבחן עצמאית את מצב הנפגע וידריך את המפעיל כיצד להמשיך. יש להניח את כפות המפעם בצורה נכונה על חזה הנפגע. על חזה הנפגע להיות חשוף ויבש. ניתן להניח את כפות המפעם תוך כדי ביצוע החייאה ע"י אדם נוסף. לרוב המכשירים יש תרשימים על כפות המפעם שמסייעים בטיפול.
בטיפול בנפגע מחוסר הכרה. עם חיבור המפעם, יש להיצמד להנחיות המכשיר!
סביבה רטובה - כולנו יודעים ששילוב של מים וכבלי חשמל חיים הם שילוב שעלול להוביל להתחשמלות ומטבע הדברים, כאשר מטפלים בצולל חסר הכרה בעזרת מפעם, שילוב של מתח גבוהה ואזור רטוב מעלה חשש להתחשמלות. הנושא נבדק ונמצא כי מפעם תקין אינו מסכן את המפעיל או את הסובבים אותו, גם אם המכשיר פועל בסביבה רטובה (תזכורת: על חזה הנפגע להיות חשוף ויבש). בעת מתן שוק חשמלי יתקיים בסביבת הנפגע מטען חשמלי של עד כ-30 וולט, במרחק של עד כ-15 ס"מ מהנפגע עצמו, מטען חשמלי זה יכול לייצר תחושת נימול קלה. מצב זה איננו מסוכן למפעיל ולסובבים אותו, ובכלל מסתבר שחליפת צלילה תתרום לבידוד מהמטען החשמלי.
מניעת מגע עם הנפגע - חשובה בכל תרחיש, ובמיוחד בסביבה הרטובה של קו החוף או על סירת צוללים. לפני הלחיצה על הכפתור השוק יש לוודא שוב שאיש מן הסובבים אינו במגע עם הנפגע.
הפסקת מתן חמצן לנפגע בעת מתן שוק - נפגע תאונות צלילה יטופל לרוב בחמצן. קיים סיכון שהשוק החשמלי יגרום ליצירת ניצוץ, שבשילוב עם חמצן יביא להתלקחות של שיער, פריטי לבוש וכו'. בעת מתן שוק חשמלי יש להפסיק את הטיפול בחמצן.
כיבוי מכשיר הרדיו בעת הפעלת המפעם - בעת הפעלת המפעם יש לדאוג לכיבוי מכשירי רדיו (לדוגמא: מכשיר רדיו על סיפון ספינת צוללים) על מנת לאפשר למפעם לנתח את קצב הלב של הנפגע ללא הפרעות.
סיכויי הצלחה
במהלך פרפור חדרים אין אספקת דם ללב. במצב זה כל דקה שחולפת מורידה את סיכוי הנפגע לשרוד בכ-10% לערך. פעולות החייאה בסיסיות אינן יכולות לקיים חיים בצורה מלאה לאורך זמן, ולכן הטיפול בפרפור חדרים מחייב שימוש במפעם על מנת להחזיר את שריר הלב לפעילות סדירה.
לזמן שחולף עד למתן השוק החשמלי הראשוני משמעות קריטית לסיכויי הנפגע לשרוד. פריסה והפעלה מהירה של המפעם הינה חיונית על מנת שהנפגע ישרוד.
הצבת מכשירי מפעם במקומות ציבוריים נועדה לקצר ככל הניתן את הזמן שעובר עד הגעת המכשיר לנפגע, ולמנוע את ההצורך בהמתנה להגעה של ניידת טיפול נמרץ למקום האירוע.
אחוזי הצלחה - מחקר עדכני בדק את סיכויי ההצלה במספר מקרים של דום לב בבתי הימורים ("קזינו") בארה"ב. אנשי האבטחה בבתי ההימורים השונים עברו הדרכה בשימוש במפעם. בכל בית הימורים הוצבו מכשירי מפעם בפריסה שבאה להבטיח פרק זמן של שלוש דקות לכל היותר מרגע זיהוי אירוע דום הלב ועד מתן השוק החשמלי הראשוני.
148 נפגעים חוו דום לב. מתוכם 105 חוו פרפור חדרים הניתן לטיפול בעזרת מפעם (71%) ו-43 חוו מצב אחר, ולכן לא ניתן היה לטפל בהם בעזרת מפעם. מתוך 105 הנפגעים שטופלו במפעם תוך שלוש דקות או פחות 79% שרדו. ומהנפגעים שטופלו במפעם לאחר יותר משלוש דקות רק 49% שרדו.
לסיכום:
ברוב מקרי אירועי לב ניתן לטפל בעזרת מפעם
פריסה והפעלה מהירה של המפעם הינה חיונית על מנת שהנפגע ישרוד
גם הפעלה נכונה ומהירה של המפעם אינה מבטיחה את הצלת הנפגע – אך אין זו אשמת המטפל!
אנחנו יודעים שהקורס מעולה
אין אפשרות להעתיק אותו
אפשר ורצוי להזמין חברים לקורס
כדי לבצע את הבוחן של פרק זה,
יש לעבור על כל הנושאים של הפרק
כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של הפרק הקודם
כדי להתחיל את המבחן המסכם
עליך להשלים את הקורס כולו
כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של פרק זה
ניתן לצפות בתוכן זה
רק ברכישת הקורס המלא