מעגל השנתות - שירטוט המראה את רוחות השמים. והיחסים (זוויות ביניהן). שרטוט פשוט יציין את ארבעת הכיוונים העיקריים (צפון, דרום, מזרח ומערב) ושרטוטים מורכבים יותר גם את הכיוונים שביניהן והוא יכול לציין עד 16 כיוונים שונים. במצפנים ובמפות ימיות מחולקת שושנת הרוחות ל-360 מעלות והכיוונים המדויקים מקבלים את ביטויים לפי מספר המעלות. הכיוון צפון נקבע תמיד כ- 00 בשושנת הרוחות ובהתאמה דרום-180, מזרח- 090 ומערב – 270 מעלות.
מחט מגנטית- מחט מתכתית דקה הממוקמת במרכז המצפן ומתיישרת על הקו הדמיוני המחבר את שני הקטבים ולכן תצביע תמיד על צפון ודרום. ברוב המצפנים המודרניים הוחלפה המחט במעגל השנתות ועליה מסומן החץ המצביע צפונה.
קו הייחוס- קו הייחוס משורטט לרוב במרכז המכסה השקוף במצפן והוא מצביע על כיוון ההתקדמות האמתי של הצולל. קו זה קיים בדרך כלל רק במצפני צלילה. בסוגים מסוימים של מצפנים הוא נמצא מחוץ ללוח המצפן בצמוד אליו.
אזימוט- זהו כיוון ההתקדמות של המנווט מתורגם למעלות לפי המצפן. האזימוט נקבע בהתאם לזווית שנוצרת בין קו הייחוס לבין הצפון.
אזימוט חוזר - אזימוט חוזר הוא הכיוון ההופכי לכיוון ההתקדמות הנוכחי ונעשה בו שימוש לצורך חישוב הכיוון חזרה. את האזימוט החוזר מחשבים לפי הכלל הבא: אם האזימוט הלוך נמוך מ-180 מעלות לצורך קביעת האזימוט החוזר נוסיף לו 180, אם הוא גדול מ-180 מעלות נחסיר ממנו 180 על מנת לקבוע את האזימוט החוזר.
חוגה/טבעת הסימון - טבעת המקיפה את גוף המצפן. טבעת זו ניתנת לסיבוב ומצוינות על שפתה 360 מעלות בחלקה הפנימי קיימים המקבילים/סמני הטבעת.
מקבילים/ סמן הטבעת - שני אנכים קצרים הממוקמים על הטבעת החיצונית. עם תחילת הצלילה וקביעת כיוון ההתקדמות ימוקמו המקבילים כך שהמחט המצביעה צפונה תמצא ביניהם. זהו כלי המסייע לצולל לשמור על כיוון ההתקדמות שלו ביתר קלות ללא צורך לזכור את הכיוון במעלות.
אנחנו יודעים שהקורס מעולה
אין אפשרות להעתיק אותו
אפשר ורצוי להזמין חברים לקורס
כדי לבצע את הבוחן של פרק זה,
יש לעבור על כל הנושאים של הפרק
כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של הפרק הקודם
כדי להתחיל את המבחן המסכם
עליך להשלים את הקורס כולו
כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של פרק זה
ניתן לצפות בתוכן זה
רק ברכישת הקורס המלא