3941

ניווט לפי גורמי זיהוי טבעיים

במהלך הצלילה חולפים על פנינו עצמים שונים בעלי צורות וצבעים מגוונים: סלעים, אלמוגים, חלקי ספינות שטבעו, מרבדי אצות או עשב. כל אלה הם חלק מהתכסית של פני הקרקע. גם בתבליט (מבנה טופוגרפי) עצמו ניתן למצוא נקודות חריגות או עצמים בולטים כגון שברים, סדקים, או חריצים בשונית, שינויי עומק חריגים בצורת גבעה או עליה קיצונית, שינוי סוג הקרקעית (מסלע לחול או ההיפך) ואפילו שינויי צבע. 
ניתן להשתמש בנתונים אלה ע"מ לזהות את מיקומנו לאורך מסלול הצלילה, ע"מ לעשות זאת ביעילות עלינו לבחור פרטים בולטים במיוחד ושונים עד כדי כך מסביבתם עד שהסיכוי שנטעה לגביהם יהיה נמוך ככל האפשר. למשל: אלמוג חריג או נדיר שאינו רווח באזור זה או שהנו בעל צורה וצבע ייחודיים, סלע השונה בצבעו, גודלו, מרקמו או צורתו מהאחרים באזור, חלקים ושברי אניות בעלי מאפיינים ברורים כגון העוגן, תרנים, מדחפים או דודי קיטור. 

את השימוש בפרטים אלה נעשה ע"י איסוף נתונים מוקדם מתוך מגדירים ומהנחיותיהם של צוללים אחרים, או שנאסוף אותם תוך כדי הצלילה וננסה לזכור ולהתאימם למסלול.  אם הצלילה מתנהלת בכיוון אחד הסתייעות בפרטים אלה תעזור לנו להבין את שלב הצלילה בו אנו נמצאים ולהתאים אליו את קצב ההתקדמות בהתאם לצריכת האוויר.

אם מסלול הצלילה בנוי כך שעלינו לחזור באותו נתיב או לסיים את הצלילה בנקודה שבה התחלנו עלינו לזכור את הסדר על מנת שנוכל לחזור על פיו. חשוב במיוחד לזכור את אזור ההתחלה אם זו כניסה /יציאה מהחוף, נקודת תחילת העלייה או אזור העגינה שבו אנו מוצאים את הסירה. כאשר אנו אוספים את אותם סימנים האמורים לשמש אותנו בדרך חזרה חשוב להביט בהם ולזכור את צורתם מכל הכיוונים, כלומר לבחור אותם כסימן בולט ואז לחזור ולהביט בהם גם מן הכיוון השני מכיוון שבדרך חזור זה הכיוון בו נפגוש אותם. אם לא נעשה זאת אנו עלולים שלא לזהותם פשוט כיוון שבמבט מזווית אחרת הם נראים שונה.

שימו לב, ניסיון לזכור כמות רבה מדי של פרטים עלול לבלבל אותנו, לכן חשוב לבחור בקפידה את המקומות שננסה לזכור. כפי שכבר צוין נקודת ההתחלה אם היא גם נקודת הסיום שלנו חשובה במיוחד.
בנוסף, כל נקודה שבה נבצע שינוי כיוון או עומק (במקרים רבים הם חופפים) היא נקודה שכדאי לזכור! אם הצלילה מתנהלת ברובה במסלול ישר ללא שינויי כיוון או עומק מיוחדים כדאי לנסות לזכור עצם בולט אחת ל-7 עד 10 דקות. אם אתם חוששים לשכוח את הסימנים שבחרתם ניתן לרשום אותם על לוח רישום תת מימי, וכך אם אספתם את הנתונים הרלוונטיים עוד לפני הצלילה תיכנסו למים עם סיפור דרך מוכן.
אם אתם אוספים נתונים בולטים מהשטח תוך כדי הצלילה מומלץ לתאר אותם בשתי מילים בציון העומק, אם תרצו לדייק במיוחד, הוסיפו גם הזמן שחלף מתחילת הצלילה.
אין ספק כי ככל שתצברו ניסיון תזדקקו פחות לגיבוי רשום זה. למעשה צולל מנוסה אינו משנן באופן רצוף את מהלך הצלילה והסימנים שאסף אלא מקפיד בעיקר על הכיוון ונותן לנקודות הציון שבחר "להזכיר" לו מה עליו לעשות באותה נקודה.
איסוף של 5-6 נקודות בולטות בשילוב עם כיוונים כלליים נכונים יביא אתכם למחוז חפצכם במידה רבה של דיוק. כפי שציינתי במבוא, יציאה מהמים בטווח של עד 30 מטר מהנקודה הרצויה נחשב לצלילה מדויקת עבור הצולל ספורטיבי. מכאן הוא יוכל לשחות בקלות על פני המים אל היציאה בלי לבזבז כמות גדולה של זמן או אנרגיה. 

טיפים מנצחים לניווט לפי עזרים טבעיים:

  • למד את מיקומם של עצמים בולטים (סלעים/אלמוגים ועוד) באזור הצלילה ותכנן את המסלול מנקודת ציון אחת לבאה אחריה.
  • באזור שבו העומק משתנה במהירות, ניתן להתמצא בעזרת שמירה על עומק קרקעית רצוי.
  • זכור כי האובייקטים לרוב אינם סימטריים - בכל פעם שחלפתם על פני אובייקט בולט, הבט לאחור וזכור את מראה האובייקט מצדו השני, כדי שתוכל לזהות אותו בדרך חזרה.
  • חשוב לקחת בחשבון כי באזור שבו העומק משתנה במהירות, זמן החזרה לנקודת הכניסה יהיה ארוך יותר, שכן יש לשמור על קצב עלייה של 10 מ'/דקה.

אנחנו יודעים שהקורס מעולה
אין אפשרות להעתיק אותו
אפשר ורצוי להזמין חברים לקורס

כדי לבצע את הבוחן של פרק זה,
יש לעבור על כל הנושאים של הפרק

כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של הפרק הקודם

כדי להתחיל את המבחן המסכם
עליך להשלים את הקורס כולו

כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של פרק זה

לבוחן הפרק

ניתן לצפות בתוכן זה
רק ברכישת הקורס המלא

לרכישת הקורס