3993

אומדן מרחק

מדידת מרחק

מדידת מרחק ההתקדמות של הצולל הינה אחד האתגרים הקשים הניצבים בפני הצולל ונדיר שהדבר נעשה בצורה מדויקת.
כידוע מדידת הדרך אותה אנו עושים מבוססת ע"י ידיעת שני פרמטרים - קצב ההתקדמות והזמן שחלף מרגע שהתחלנו לנוע ועד להגעה לנקודה הרצויה. אמנם מדידת זמן התנועה היא דבר פשוט מאין אך לעומתה הערכת הקצב במדויק הינה מסובכת.
כמות הגורמים המשפיעים על קצב ההתקדמות שלנו רבה:

  • ראשית יכולתו הפיזית של הצולל משתנה באופן משמעותי מאחד לשני ולכל צולל קצב צלילה שונה הנוח עבורו.
  • שנית הציוד בו אנו משתמשים: ברור מאליו ששימוש בסנפירים שונים ייצר קצב התקדמות שונה אך בנוסף גם לנפח הציוד איתו אנו צוללים השפיעה ישירה על הגרר שלנו במים וההתנגדות לתנועה. החליפה עימה אנו צוללים משפיעה גם היא על רמת המאמץ וקצב הנעת הרגליים. בעיקר בחליפות מלאות- ככל שתהיינה עבות יותר כך יגבילו את התנועה שלנו. 
  • ולבסוף הימצאותו של זרם וכיוונו ישפיעו במידה רבה מאוד על קצב ההתקדמות שלנו.

מעבר לזאת יש לזכור כי אנו נעים באופן רצוף ללא עצירות רק לעיתים נדירות ובד"כ אנו עוצרים מדי כמה דקות ע"מ להתבונן בנוף שמתחת למים ובבעלי חיים מעניינים דבר המוסיף לקושי בהערכת קצב ההתקדמות.
ריבוי המשתנים הללו יביאו למצב שביכולתנו להעריך את המרחק שעברנו בקירוב במקרה הטוב ובאופן גס במקרה מוצלח פחות.

שיטות שונות לאומדן מרחק שיטות שונות לאומדן מרחק

קיימות מספר שיטות להערכת מרחק מתחת למים, הדרך הנוחה והפשוטה ביותר היא שילוב של מדידת זמן ותנועות סנפיר.
כדי לדעת את קצב ההתקדמות האישי כדאי לבצע מדידת ייחוס בבריכה שאורכה מדוד וידוע ואין בה זרמים או גורמים משפיעים אחרים.

  • מדידת זמן - טכניקת הערכת מרחק פשוטה אך היא דורשת הכרה מראש של קצב ההתקדמות האישי של הצולל. ניתן לומר כי צולל ממוצע הנע בקצב נוח שאינו דורש מאמץ מיוחד או קיצוני ינוע בקצב שבין 4.5 ל-5 דקות למאה מטר, ושוב בהנחה שהוא מתקדם באופן רצוף ללא עצירות. בהסתמך על ההנחה הזו יכול צולל המתזמן את ההתקדמות שלו להניח תוך כמה זמן הוא אמור להגיע לנקודה הרצויה או לחילופין איזה מרחק עבר מרגע שהחל לנוע בכיוון הרצוי. הדבר יהיה נכון כמובן בצלילה ללא זרם ותוך שמירת כיוון מדויקת יחסית. כאשר הצולל ינוע כנגד זרם, אפילו חלש, קצב ההתקדמות שלו יואט משמעותית. כמובן שההיפך הוא הנכון כאשר הצולל נע עם כיוון הזרם.
  • תנועות סנפיר - באותו האופן בדיוק יכול הצולל להעריך את מרחק ההתקדמות ע"י ספירת תנועות הסנפיר שהוא מבצע- כאשר נספור תנועה אחת כל תנועה של אותה הרגל כלומר בכל פעם שרגל ימין מבצעת תנועה או שמאל אך לא סופרים את תנועות שתיהן. יש להניח שכל 60-70 תנועות סנפיר יכסו מרחק של מאה מטר אך רצוי שכל צולל יכיר את קצב ההתקדמות האישי שלו. חשוב לזכור שאם החלפנו סנפיר, בסבירות גבוה שקצב ההתקדמות שלנו ישתנה ויידרש לבצע מדידת ייחוס חדשה. גם שינוי בצורת ציוד אחר עלול להשפיע, למשל מעבר רטובה שצמודה היטב לגוף לחליפה יבשה וכדומה.

סטיות מרובות ותיקונים לכיוון ההתקדמות יגרמו לכך שמדידת או הערכת המרחק לא יהיו מדויקות כיוון שהן מאריכות את הדרך שעושה הצולל בלי לקדם אותו בכיוון הרצוי, לכן הערכת מרחק מדויקת תהיה תלויה תמיד בניווט מדויק ושמירה על כיוון ההתקדמות.
אומדן מרחק ע"י ספירת תנועות סנפיר יכול להשתבש כשהצולל מאט או מאיץ את קצב השחייה, כך גם בחלוקה לפי לחץ המיכל – במידה וצריכת האוויר של הצולל משתנה מסיבה כלשהי, האומדן ישתבש.
השימוש באמצעי מדידה יהיה מדויק הרבה יותר אך מסרבל את הצלילה.

אנחנו יודעים שהקורס מעולה
אין אפשרות להעתיק אותו
אפשר ורצוי להזמין חברים לקורס

כדי לבצע את הבוחן של פרק זה,
יש לעבור על כל הנושאים של הפרק

כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של הפרק הקודם

כדי להתחיל את המבחן המסכם
עליך להשלים את הקורס כולו

כדי לעבור לנושא הבא
עליך להשלים את הבוחן של פרק זה

לבוחן הפרק

ניתן לצפות בתוכן זה
רק ברכישת הקורס המלא

לרכישת הקורס